Träning lyfter det friska

Varje vecka, i ur och skur, träffas en tapper skara utanför Psykiatri Nordväst i Upplands Väsby.

Gruppen består av ett tiotal patienter i olika åldrar som tillsammans med personal från enheternas hälsoteam ger sig iväg. Tillsammans promenerar de tjugo minuter till den flera kilometer långa hinderbanan i skogen. Väl på plats så sätter alla fart för att tackla den respektingivande nätväggen och de tio andra orangefärgade hindren utmed slingan. Mellan hindren är det löpning som gäller och deltagarna brukar sedan avsluta passet med en spurt som bara blir längre och längre för varje gång.


Foto: Yanan Li

-Vi kämpar tillsammans och pushar varandra, säger Cecilia Brolund, hälsopedagog på Psykiatri Nordväst.

Hela rundan tar ungefär en timme och efteråt samlas alla i hälsoteamets träningskök för fika, smörgås och eftersnack.

-Då pratar vi bland annat om kost, om levnadsvanor och om de föreställningar om mat som kan finnas, berättar Cecilia Brolund och fortsätter: - Att äta tillsammans med andra kan vara ett stort steg om man t ex lider av social fobi. Det är en väldigt tillåtande atmosfär och deltagarna både tar emot och ger feedback.

Önskemål om fler löpargrupper

Än så länge rör det sig bara om en grupp, men hälsoteamet i Upplands Väsby har planer på att utöka.
Det finns ett sug, säger Cecilia Brolund och berättar att patienterna på mottagningarna pratar om löpargruppen, att det är fler som är intresserade, men som inte riktigt vågat ta steget än.
- Vi tänker också starta en promenadgrupp, som kanske kan fungera som en förberedelsegrupp för kommande löpargrupper.

Varför har löpargruppen blivit en sådan succé?
-Det är något som vi funderat på och pratat mycket om. Vi tror att det delvis beror på att vi lagt så stor vikt på förberedelser. Innan gruppen kom i gång var jag ute i skogen och fotograferade slingan och alla hinder. Sedan visade vi bilderna och pratade om dem. Vi har gjort vårt bästa för att sänka deltagarnas krav på sig själva, att vara tydliga med att detta är något som vi gör tillsammans allihop. Vi försöker lyfta det friska hos våra deltagare och vi tycker att det har fungerat bra, säger Cecilia.

Ett par hundra deltagare

Löpargruppen är bara en del av den livsstilsinriktade behandling som erbjuds av de två psykiatriska mottagningarna i Upplands Väsby. Där finns gym och yogasal där hälsopedagoger, sjuksköterskor, psykologer och annan personal från mottagningarna hjälps åt att erbjuda olika typer av träning med stöd, för dem som är intresserade. Den som vill kan göra hälsotest och få regelbunden personlig uppföljning för att följa sina framsteg. De två hälsopedagogerna  håller också motiverande samtal om kost och matvanor. Ett par hundra patienter deltar i de olika aktiviteter som erbjuds.

- Många personer med psykisk sjukdom dör i förtid, inte av sin sjukdom, men av sitt sätt att leva konstaterar Lisa Sjölin, enhetschef på Psykiatri Nordväst, som sett behovet och varit en av de drivande i arbetet med att bygga upp hälsoteamets verksamhet.


Social samhörighet

Träningen på gymmet och i skogen har blivit en populär social aktivitet där deltagarna delar med sig av sina kunskaper, peppar varandra och känner samhörighet. Alla är välkomna oavsett diagnos, men det blir ofta dem med störst behov som kommer - där en del efter en tid kan ta steget att börja träna på egen hand.

-Jag har patienter som suttit hos mig och sagt: ”Det här är det bästa ni gjort för mig under alla år jag gått här”, säger Lisa Sjölin.