Ensamhetsprojektet

Långvarig och ofrivillig ensamhet är smärtsam och har uppmärksammats som ett allvarligt samhällsproblem. Aktuellt arbetar Folkhälsomyndigheten med att föreslå en nationell strategi för att minska ofrivillig ensamhet och dess konsekvenser

Med stöd från Innovationsfonden genomfördes ”Ensamhetsprojektet” på Psykiatri Nordväst mellan 2021 och 2024. Projektet syftade bland annat till att undersöka hur ensamhet hänger ihop med psykisk ohälsa och hur patienter som lider av ensamhet kan stödjas. Nu har de första resultaten från projektet publicerats i en vetenskaplig tidskrift.

Resultat från intervjuer med patienter visade bland annat:
1. Psykiatriska patienter upplever långvarig ensamhet som smärtsam, oundviklig och oföränderlig, sammanflätad med psykiska hälsoproblem.

2. Sociala signaler mellan personer upplevs ofta som förvirrande snarare än hjälpsamma när patienter försöker skapa kontakt med andra i sociala sammanhang.

3. Patienternas strategier för att lämna ensamheten är ofta ineffektiva eftersom de främst används för att lindra det omedelbara lidandet när man är ensam, snarare än att fokusera på metoder med långsiktiga effekter, såsom att oftare delta i sociala aktiviteter i kombination med att använda sig av effektiva sociala signaler.

Läs artikeln här.