Oro vid svåra händelser – råd till dig som har en psykiatrisk diagnos
Det är vanligt att känna en ökad oro utifrån det som sker i vår omvärld. Svåra händelser som pandemier eller krig kan upplevas som påfrestande av de flesta människor. Och kanske särskilt om du redan mår psykiskt dåligt.
Det är inte konstigt om du känner dig orolig, stressad, rädd eller bekymrad. Oron och stressen kan påverka ditt psykiska mående och göra att du får nya symtom. Dina nuvarande svårigheter, men även din bakgrund om du har erfarenheter av liknande händelser kan påverka hur du tänker, känner och reagerar på det som händer i världen nu.
Ta stöd av andra
Håll kontakten med personer som kan stötta dig, till exempel vänner, familj eller andra i din närhet. Att prata om tankar och känslor med andra personer hjälper vid oro och den ovisshet som ofta finns vid svåra händelser. Ibland kan man få för sig att de egna reaktionerna är konstiga eller unika, men så är det sällan.
Du kan även kontakta din mottagning eller behandlare. På 1177.se finns kontaktuppgifter till stödlinjer som du också kan kontakta.
Håll dig lagom uppdaterad
Det är ofta bra att hålla sig informerad om vad som sker genom nyhetsrapporteringen. Men tänk på att alltför mycket information kan göra att du blir för upptagen av det som sker och därför mer orolig. Det kan vara bra att begränsa tiden du lägger på att ta del av information och nyheter. Ofta kan det räcka med att hålla sig uppdaterad en gång per dag. Ta en paus från nyheter och sociala medier om du märker att det påverkar dig för mycket. Om du har svårt att släppa nyhetsflödet, lägg bort mobilen en stund och försök hitta på något att göra som får dig att tänka på något annat som är hjälpsamt för dig.
Här är några fler råd som kan vara användbara:
- Försök att vara ute en stund i dagsljus varje dag. Ta en promenad. Fysisk aktivitet minskar graden av stress.
- Behåll gärna dina rutiner och en struktur för din vardag. Det är viktigt att äta och sova på regelbundna tider.
- Hitta stunder för avkoppling: titta på en film eller serie, lyssna på musik. Gör gärna någon avslappningsövning, lugn yoga eller andningsövning en stund under dagen, om du vet att det brukar vara hjälpsamt.
- Sömnen påverkas lätt. Ha det så mörkt, tyst och svalt i sovrummet som möjligt. Om det går att undvika datorn och andra skärmar före läggdags är det hjälpsamt för kroppen inför vila.
- Kom ihåg att använda de strategier som tidigare har hjälpt dig att må bättre.
- Håll dig till den behandlingsplanering som finns för dig. Tar du någon medicin så fortsätt som vanligt.
- Ta kontakt med din mottagning eller din behandlare om du behöver eller har frågor. Det är särskilt viktigt om du upplever att ditt psykiska mående påverkas och blir försämrat.
Tveka inte att ta kontakt med vården om du har frågor eller funderingar!
Texten är framtagen i samarbete mellan SLSO Psykiatri och Regionalt kunskapscentrum kris- och katastrofpsykologi (RKK), www.katastrofpsykologi.se