- Akut hjälp
- Öppenvård
- Heldygnsvård
- Högspecialiserad vård för självskada vuxen
- För närstående
- Stöd till barn
- Så fungerar psykiatrivården
- Avgifter
- För vårdgivare
- Vård hos oss
- Befintlig sida: Högspecialiserad vård för självskada vux...
Högspecialiserad vård för självskada vuxen
I slutet av maj 2022 tog Socialstyrelsen beslut om att Region Stockholm får uppdrag att bedriva nationell högspecialiserad vård för svårbehandlat självskadebeteende för vuxna.
Den högspecialiserade vården riktar sig till patienter med allvarligt, omfattande och upprepat självskadebeteende där det har gjorts åtminstone två evidensbaserade behandlingsförsök riktade mot självskadebeteendet i hemregionen.
Vi är tre tillståndsenheter Stockholm, Västra Götaland och Skåne. En förstudie som gjorts kring patienter med svårbehandlat självskadebeteende visar att det är mellan 50-70 patienter per år.
NHV-enheten i Region Stockholm erbjuder
Individanpassad vård utifrån patientens behov, vid en dygnet runt-enhet med terapeutisk grund i Dialektisk Beteendeterapi (DBT). Enheten har hög specialistkompetens vad gäller svåra självskadebeteenden.
NHV erbjuder även konsultation, rådgivning, utbildning och handledning till region och kommun.
Behandling på NHV-enheten
NHV-enheten tar emot patienter från hela Sverige. Inläggningar görs inte akut, utan sker alltid planerat i samråd med patient och remittent. Behandlingen pågår under i cirka 12-18 veckor beroende på behov och vårdplanering.
Bedömningsfas
Behandling på NHV startar med en bedömningsfas. I den ingår besök hos psykiater, psykolog, kurator och sjuksköterska för att kartlägga behov och styrkor.
Före behandling erbjuds ett hembesök hos patienten samt studiebesök för patienten på enheten. Samordnad individuell plan (SIP) är ett viktigt verktyg i behandlingen och hålls före, under och efter behandlingen.
Vården före och efter behandling
Behandling på NHV ska ses som en tilläggsbehandling till ordinarie behandling. Det är viktigt att behandlingsinsatser pågår innan behandlingen på NHV startar. Vården behöver även fortsätta i hemregionen efter utskrivning. Efter behandlingen tar en utslussningsfas vid som syftar till att stötta patienten i återgång till behandling i hemregionen.